به گزارش خسروشاه نیوز، دکتر قدرت برزگری گفت: عوامل متعددی در وقوع زلزلهها تأثیرگذار هستند که مهمترین آنها نزدیکی به محلهای فعال پوسته زمین از جمله مرزهای تکتونیک ورقه ای، شامل مرزهای همگرا مانند همین محلی که کشور ما در آن قرار دارد، محلهای واگرا، گسلهای تبدیلی و همچنین نقاط فعال از لحاظ آتشفشانی و… است.
وی در گفت و گو با ایسنا افزود: شاید ارتباط معناداری بین خشکسالی و وقوع زلزلهها وجود نداشته باشد اما خشکی حوضههایی مثل دریاچه ارومیه شاید در بهم خوردن تعادل نیروهای ثقلی منطقه و به تبع آن وقوع زلزلههای القایی بیتأثیر نباشند.
او در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص گسل تبریز متذکر شد: گسل شمال تبریز، یک ساختار پیچیده با درازای بیش از ۱۵۰ کیلومتر، از شمال غرب (پیرامون جنوب مرند) تا جنوب شرقی (نزدیکی بستان آباد) امتداد دارد و دارای سازوکار معکوس با جابجایی راستا لغز راستگرد است که ساختار پیسنگی دارد. بر اساس نظر محققین، آهنگ لغزش کلی این گسل در حدود دو میلیمتر بر سال و آهنگ لغزش شاقولی آن، در حد ۰.۸ میلیمتر در سال برآورد شده است.
وی افزود: از دیدگاه لرزهخیزی، در میان زمینلرزههای تاریخی رخ داده در ناحیهی تبریز، میتوان به زمینلرزههای ویرانگر سالهای ۱۰۴۲ و ۱۷۲۱ میلادی با بزرگای حدود ۷.۳ و زمینلرزهی سال ۱۷۸۰ میلادی با بزرگای حدود ۷.۴ ریشتر اشاره کرد که مطالعهی آماری زمینلرزههای تاریخی نیز دورهی بازگشت زمینلرزههای متوسط (بزرگای ۵.۵ تا ۶.۵) را حدود ۲۳۰ سال نشان میدهد؛ با توجه به رویداد آخرین زمینلرزه متوسط در سال ۱۷۱۷ میلادی (حدود ۳۰۵ سال پیش)، میتوان انتظار وقوع زمینلرزهای متوسط را در تبریز داشت البته این بحث جنبهی آماری دارد و شاید در عمل با این تخمینها فاصله زیادی داشته باشیم چراکه اثر زلزلههای نزدیک و یا پیرامون محل که تأثیر قابل توجهی در تخلیهی انرژی و تنش های آن منطقه دارند در این مطالعات آماری اعمال نشده است مانند زلزلههای اخیر ورزقان که چند سال پیش رخ داد و بیشک تأثیر قابل ملاحظهای در کاهش تنشهای تکتونیکی منطقه و حتی گسل تبریز داشته است.
این استاد دانشگاه همچنین اضافه کرد: اگر بخواهیم خوشبین باشیم شاید همان زلزلهای که طبق مطالعات آماری انتظار داریم بر روی گسل تبریز روی دهد با مهاجرت چند کیلومتری انرژی مذکور در زلزلهی ورزقان تخلیه شده است.
او در رابطه با اینکه گسل تبریز فعال شده است یا نه، خاطرنشان کرد: مرکز روسطحی زلزله ۴.۴ ریشتری دیروز و ۴.۳ ریشتری امروز، چهارم بهمن ماه که مرکز سطحی آن در حوالی باسمنج گزارش شده است شاید به گسلهای فرعی و پنهان گسل شمالی تبریز ربط داشته باشد اما صرفا با این موارد نمیتوان در مورد فعال شدن گسل شمالی تبریز نظر قطعی داد چراکه وقوع این زلزله ها برای شهر تبریز همانطور که در سالهای قبل نیز رخ داده بود، کاملا طبیعی است.
او یادآور شود: اینکه زلزلهای با بزرگای مشابه در آیندهای نه چندان دور تکرار خواهد شد یانه؟ باید بگوییم وقوع زلزلههای مشابه در آینده طبیعی است اما اینکه کی، کجا و دقیقا با چه بزرگایی اتفاق خواهد افتاد با دادههای موجود کنونی قابل ذکر نیست.
برزگری در رابطه با شایعهی فعال شدن گسل تبریز و وقوع زلزلهی شدید در آیندهای نه چندان دور هم گفت: این اخبار هیچگونه پایهی علمی ندارند و به جز ایجاد هراس و استرس در مردم، هیچ کمکی نمیکنند بنابراین مردم اخبار مربوط به زلزله را از ارگانهای تخصصی و اخبار رسمی پیگیری کنند.