فعالیت های معادن در استان انتفاع مالی و درآمدی برای مردم آذربایجان نداشته بلکه آسیب‌های زیست‌ محیطی و تخریب گسترده منابع طبیعی را در پی داشته است!

به گزارش خسروشاه نیوز، اگرچه آذربایجان‌ شرقی، رتبه نخست ذخایر معدنی کشور را به خود اختصاص داده اما این ذخایر به دلیل خام فروشی انتفاع مالی و درآمدی برای مردم آذربایجان نداشته است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌شرقی، گفته است: اکنون ۱۳۰ معدن غیرفعال در استان وجود دارد و برنامه‌ی ما در خصوص مس سونگون نیز تکمیل زنجیره، تولید کاتد و افزایش ظرفیت کنسانتره و همچنین برنامه‌ریزی سرمایه‌گذاری تا مبلغ ۳۵ هزار میلیارد تومان بوده که این عدد بسیار ناچیز است و ما به‌دنبال تحقق مطالبه‌ی عمومی مردم آذربایجان و تشکیل شرکت مس آذربایجان هستیم.

پرنیان با تاکید بر پیگیری تحقق گردش مالی معدن در استان اذعان کرده است: ۲۴ هزار میلیارد تومان کنسانتره مس در سال ۱۴۰۰ به خارج از استان منتقل شده است که اگر ۶۰ درصد این مبلغ را به‌عنوان عایدی حساب کنیم، چیزی حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان برای استان ثروت تولید می‌شود که بسیار بالاتر از بودجه کل استان است.

دهقانی، عضو کمیسیون صنایع و معادن و نماینده مردم ورزقان در مجلس هم با اشاره به ارزش ۳۲۰ میلیارد دلاری ذخایر معدن مس سونگون گفته است: هر چند کارشناسان شرکت ملی صنایع مس به طور رسمی ظرفیت شناخته شده مس سونگون را ۲ میلیارد تن اعلام می کنند، ولی دانشمندان رقم دقیق آن را ۴ میلیارد تن برآورد کرده اند!

تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان از مطالبات دیرینه مردم و مسوولان آذربایجان ‌شرقی است که تاکنون فقط در حد وعده پیش رفته و همچنان خبری از تشکیل آن نیست.

هرچند مسوولان ارشد استانی از امام جمعه تبریز گرفته تا استاندار و حتی نمایندگان مجلس پیگیر این مطالبه عمومی هستند اما پر واضح است که از سوی مدیران مس، انگیزه‌ای برای تشکیل مس آذربایجان دیده نمی‌شود.

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس با اشاره به سنگ‌اندازی‌ها در مسیر تأسیس شرکت مس آذربایجان می گوید: ارتباطات رانتی با دولت مرکزی در این عدم توازن در توزیع امکانات و درآمدهای اقتصادی و صنعتی در برخی استان‌ها بی‌تأثیر نبوده است.

به گفته علیرضا منادی، از قبال فعالیت مس سونگون باید هزار میلیارد تومان مالیات به استان داده شود اما نمی‌دانیم چرا این مبلغ با وجود تخریب طبیعت و استخراج منابع آذربایجان ‌شرقی، دو دستی تقدیم کرمان می‌شود و اجازه تاسیس شرکت مس آذربایجان را نمی‌دهند!

فعالیت های اکتشافی در معادن استان آسیب‌های زیست‌ محیطی و تخریب گسترده منابع طبیعی را در پی داشته است! طبق اعلام مسوولان منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان‌ شرقی، مجتمع مس سونگون به دنبال اجرای برنامه‌های توسعه‌ای، اکتشافاتش را تا جنگل‌های قره داغ(ارسباران) و قطع ۲۳ هزار اصله درخت جنگلی در این جنگل پیش برده و این مورد تنها یکی از ۱۱ پرونده مس‌ سونگون در حوزه منابع طبیعی است.

علاوه بر این، بر اساس تصاویر ماهواره‌ای از بهمن ماه ۹۸ به بعد، حدود ۳۰ هکتار از عرصه‌های جنگلی قره‌داغ در محدوده مس سونگون بر اثر توسعه فعالیت‌های معدنکاری این مجتمع، تخریب شده است!

تخریب جنگل های قره داغ(ارسباران)، منابع طبیعی و آلودگی منابع آب زیر زمینی منطقه تنها بخشی از فعالیت های مخرب معدن مس سونگون در آذربایجان شرقی است. نکته قابل تامل در این خصوص عدم پایبندی این شرکت به مسوولیت‌های اجتماعی در قبال فعالیت های اکتشافی است.

آنطور که عابدین خرم، استاندار آذربایجان شرقی گفته، شرکت ملی مس متعهد به ۴۰۰ هکتار جنگل‌کاری در منطقه و حفاظت از آن به مدت ۱۰ سال شده است. ایجاد صنایع پایین دستی مس در شهرک های صنعتی ورزقان و اهر از دیگر تعهدات قانونی این شرکت بوده که تاکنون عملکرد شفافی در این حوزه منتشر نشده است.

حالا که قرار است رئیس جمهور بزودی به آذربایجان شرقی سفر کند، پیگیری مطالبه تأسیس مس آذربایجان در راستای انتفاع مردم منطقه از درآمدهای آن کمترین مطالبه‌ای است که در قبال بهره‌برداری از منابع معدنی استان باید به رسمیت شناخته شود و چرخه باطل وعده‌های تکراری و بی‌سرانجام در این خصوص باید با تأسیس این شرکت به خط پایان برسد.