سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اگر تعهدات طرف‌های برجامی تا هفته اول اسفند انجام نشود، اجرای پروتکل الحاقی متوقف خواهد شد.

به گزارش خسروشاه نیوز، سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) در نشست خبری اظهار کرد: دوشنبه ۲۰ بهمن نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن به تهران سفر کرد و ملاقاتی با نماینده ایران در این امور و همچنین با آقای ظریف داشت. امیدواریم نتایج این سفر به حل و فصل مساله یمن کمک کند زیرا غم بزرگی برای این منطقه است.

خطیب‌زاده گفت: ۲۱ بهمن دیدار دیپلماتیک رئیس‌جمهور با سفرای مقیم بود که پوشش لازم داده شد و همان روز سفیر بلژیک را احضار کردیم و مدیرکل اروپای غربی نسبت به اقدام اخیر دادگاه بلژیکی اعتراض کرد.

وی تاکید کرد: چهارشنبه ۲۲ بهمن تمامی سفارتخانه‌های ایران سالگرد پیروزی انقلاب را در فضای مجازی برگزار کردند.

سخنگوی وزیر امور خارجه با اشاره به سفر رئیس قوه قضائیه به عراق، گفت: این سفر، یکی از سفرهای موفق خارجی بود و در چهار حوزه روابط سیاسی، قضایی، کنسولی و پرونده شهادت سردار سلیمانی رایزنی‌هایی صورت گرفت. از نظر وزارت خارجه سفر رئیس قوه قضائیه یکی از موفق‌ترین سفرهای خارجی بوده است. سندهایی که در این سفر امضا شد می‌تواند به روابط دو کشور کمک کند.

ایران درباره امنیت و منافع ملی با کسی مصالحه نمی‌کند

خطیب‌زاده در پاسخ به سوال دیگری، اظهار داشت: موشک و برجام دو موضوع کاملاً متفاوت هستند و هیچ کشوری در دنیا نیست که درباره منافع ملی و امنیت ملی خود مصالحه کند و جمهوری اسلامی ایران هم به عنوان یک کنشگر شناخته شده در فضای بین المللی درباره امنیت و منافع ملی خود با کسی مصالحه نمی‌کند.

وی بیان کرد: موشک ابزار دفاعی ایران است و برنامه ایران به صورت دفاعی چیده شده است و برجام موضوع دیگری است و درباره حل و فصل یک بحران ساختگی است که در مسیر خود در حال پیگیری است.

وزارت خارجه هماهنگی زیادی برای سفر قالیباف کرده است

وی در واکنش به اظهارات سخنگوی هیئت رئیسه مجلس مبنی بر اینکه ناهماهنگی وزارت امور خارجه باعث شد که نامه مقام معظم رهبری به رئیس دومای روسیه داده شود، گفت: آنچه شما از قول سخنگوی هیئت رئیسه مجلس گفتید، درست نیست و احتمالاً اطلاع دقیقی از موضوع نداشتند و معاون امور بین الملل مجلس موضوع دیگری را مطرح کرد. وزارت امور خارجه تلاش و فعالیت زیادی برای هماهنگی سفر انجام داد.

خطیب‌زاده تاکید کرد: پیام مقام معظم رهبری به جایی که باید می‌رفت، رفته است و ان شاءالله اثرات و برکات خود را خواهد داشت.

وی اظهار داشت: آقای قالیباف می‌داند که وزارت امور خارجه در چه ابعاد و سطحی برای این سفر هماهنگی انجام داده است و خوب نیست از تریبون سخنگویی ریاست مجلس سخنانی گفته شود که درست نیست.

وی تاکید کرد: مصالح ملی اجازه ورود بیشتر را نمی‌دهد اما این به معنای درستی آن اظهارنظر نیست و اگر فکر می‌کنند که لازم است سوال را به صحن ببرند، این کار را انجام دهند تا جزئیات در صحن علنی مجلس مطرح شود.

آژانس در حفظ اسناد محرمانه ایران سهل‌انگاری کرده است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درخصوص نامه ایران به آژانس انرژی اتمی گفت: این اولین نامه ما به آژانس نبوده و امیدوارم آخرین نامه ما هم باشد. ما درخصوص همکاری‌ها با آژانس به عنوان نهاد فنی موضوع نهایت همکاری را داشتیم اما متاسفانه در گذشته چندین بار این درز اطلاعات اتفاق افتاده و آژانس مسئولیت قطعی نسبت به حفظ محرمانگی تمامی اسنادی که کشورهای عضو از جمله ایران می‌دهد، دارد.

خطیب‌زاده افزود: البته این اسناد ذاتاً محرمانه بوده ولی فعالیت‌های ایران تماماً شفاف هستند و هیچ محل سوالی ندارند. متاسفیم که برخی سهل‌انگاری های جدی در اطلاعاتی که به آژانس داده شده، اتفاق افتاده است.

دولت جدید آمریکا همچنان در مسیر غلط ترامپ حرکت می‌کند

وی در پاسخ به سوالی درخصوص توئیت سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره برجام، گفت: آمریکا متاسفانه همچنان بر رویه غلط دولت قبلی حرکت می‌کند و آنچه که امروز اتفاق می‌افتد با قبل از ۲۰ ژانویه هیچ فرقی نکرده است و همان فشار حداکثری و جنایتی که در حق مردم ایران با تحریم‌های ظالمانه صورت گرفت، امروز هم ادامه دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: صحبت‌هایی شده اما این حرف نیست که برای ما اهمیت دارد. امروز آمریکا هیچ تفاوتی با دوران ترامپ درخصوص اعمال تحریم‌ها نکرده است و این واقعاً می‌تواند نقطه شرمی برای آنهایی باشد که کارزار انتخاباتی خود را بر مبنای فاصله گرفتن از سیاست‌های گردنکشانه دولت ترامپ بنا گذاشته بودند.

خطیب‌زاده گفت: ما فکر می‌کنیم اگر سیاست اصولی، یعنی اینکه به چندجانبه گرایی برگردند و تعهداتشان را اجرا کنند و از مسیر سیاست فشار حداکثری بازگردند، قطعاً جمهوری اسلامی هم مطابق آنچه علنی گفته است، پاسخ مناسب را به سیاست‌های آمریکا خواهد داد.

تست کرونای وزیر امور خارجه منفی است

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه خبرهایی درباره به وجود آمدن گشایش‌هایی در فروش نفت ایران بعد از روی کار آمدن بایدن شنیده می‌شود، اظهار داشت: هیچ اتفاقی درباره بازگشت آمریکا به تعهداتش نیفتاده است اما این به معنای این نیست که دولت جمهوری اسلامی ایران از تمامی مجاری خود برای تامین نیازهای مردم استفاده نکرده باشد. ما همواره در این راستا تلاش کردیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره کسالت وزیر امور خارجه و عدم حضور وی در کمیسیون امنیت ملی مجلس، اظهار داشت: ایشان مقداری کسالت داشتند، اما بر اساس دو تستی که انجام داده‌اند، خوشبختانه کرونا نبوده و حال ایشان خوب است.

کارمند کنسولگری ایران در ترکیه بازداشت نشده است

خطیب‌زاده در واکنش به سوالی درباره دستگیری یک دیپلمات ایرانی در ترکیه، تصریح کرد: هیچ کارمند کنسولگری ایران بازداشت نشده است و نمی‌تواند چنین اتفاقی بیفتد چراکه بر خلاف رویه‌ها است.

وی بیان کرد: یکی از اتباع ایران هنگام ورود به ترکیه بازداشت شده است و ما با دولت ترکیه در این زمینه در تماس هستیم.

تعهدات طرف‌های برجام اجرا نشود، پروتکل الحاقی متوقف خواهد شد

خطیب‌زاده در پاسخ به سوالی درخصوص کاهش تعهدات ایران در برجام و توقف اجرای پروتکل الحاقی، گفت: اگر تعهدات طرف‌های برجامی تا هفته اول اسفند انجام نشود، اجرای پروتکل می‌تواند متوقف شود. این به معنای آن است که نظارت‌های فراپادمانی متوقف خواهد شد یعنی نظارت‌هایی که جمهوری اسلامی در چارچوب پروتکل الحاقی به صورت داوطلبانه پذیرفته بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: این به معنای توقف تمامی نظارت‌ها نیست اما پروتکل الحاقی متوقف خواهد شد. همکاری ایران با آژانس ادامه خواهدداشت و ایران طی نامه‌ای همه موارد را از قبل به اطلاع آژانس خواهد رساند، همانطور که تا امروز همین کار را کرده است.

خطیب‌زاده گفت: تمامی اقدامات ایران به سادگی برگشت‌پذیر هستند به شرط اینکه طرف‌های مقابل به تعهدات خودشان عمل کنند.

موضع ایران در قبال سلاح هسته‌ای تغییر نکرده است

وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص موضع ایران درقبال سلاح هسته‌ای، گفت: موضع جمهوری اسلامی نسبت به موضوع سلاح هسته‌ای تغییر نکرده است. موضع ایران همچنان صلح آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای است و این موضع هم تغییری نکرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: فتوای رهبر انقلاب در حرمت استفاده از سلاح کشتار جمعی و سلاح هسته‌ای در جای خودش باقی است.

ایران در موضوعات منطقه‌ای فقط با کشورهای منطقه گفتگو می‌کند

خطیب‌زاده در پاسخ به سوالی درخصوص سفر نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن به تهران، گفت: مذاکراتی که بین ایران و آقای گریفیتس اتفاق افتاد و زمان سفر وی از قبل برنامه ریزی شده بود. اتفاقاً این سفر یکی دو مرتبه به دلیل کرونا عقب افتاده بود ولی در این زمان انجام شد.

وی گفت: ایران در موضوعات منطقه‌ای با کشورهای منطقه گفتگو می‌کند، البته سازمان ملل بعنوان تسهیل کننده این گفتگوها جایگاه خودش را دارد.

راه ساده برای اروپا، بازگشت به برجام است

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به بیانیه اخیر سه کشور اروپایی، گفت: سه کشور اروپایی راه ساده‌تری دارند و آن راه این است که به تنش‌ها پایان دهند و به تعهدات برجامی خود بازگردند.

خطیب‌زاده تاکید کرد: این راه بسیار ساده‌تر از راه فعلی اروپایی‌ها است و آنان باید بدانند که برجام در شرایط حساسی است و این تنش‌آفرینی‌ها هیچ کمکی نمی‌کند.

اجرای تعهدات آمریکا نیازی به رد و بدل پیام ندارد

وی در واکنش به سوالی درباره تلاش قطر برای احیای برجام با وساطت میان ایران و آمریکا، گفت: از این کمک‌ها استقبال می‌کنیم و قطر جزو دوستان و همکاران منطقه‌ای ایران است.

خطیب‌زاده ادامه داد: رایزنی‌های نزدیکی میان ایران و قطر در سطوح مختلف در جریان بوده است و ما از هر کمکی برای کاهش تنش‌ها استقبال می‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: البته اجرای تعهدات آمریکا نیازمند رد و بدل پیام نیست و این کشور به راحتی می‌تواند این کار را انجام دهد و تعهداتش را اجرایی کند.

خطیب زاده افزود: جای تاسف دارد که دولت کنونی آمریکا شریک نقض دولت قبلی این کشور در اجرای تعهدات شده است و آنان باید بدانند که این مسیر سازنده نیست و باید هر چه سریع‌تر متوقف شود.

حاکمیت و تمامیت ارضی عراق باید به رسمیت شناخته شود

وی در پاسخ به سوالی پیرامون حمله ارتش ترکیه به شمال عراق، اظهار داشت: حاکمیت و تمامیت ارضی عراق باید توسط کشورهای منطقه به رسمیت شناخته شود و احترام میان کشورها حفظ شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: اتفاقات بدی هم در مورد ترکیه رخ داده که محکوم است و منطقه این حد از خشونت را نمی‌تواند تحمل کند.

ایران کاری جز تحقیق و توسعه برای سوخت راکتور تهران انجام نداده است

وی درباره پروژه اورانیوم فلزی، بیان کرد: ایران در حوزه تحقیق و توسعه دانش هسته‌ای این مسئله را مدنظر قرار داد اما در برجام آن را متوقف کرده بود.

خطیب‌زاده ادامه داد: سوخت پیشرفته هسته‌ای اکنون در بسیاری از راکتورها استفاده می‌شود و امروز هم جزو ترندهای صنعت صلح‌آمیز هسته‌ای است و اورانیوم فلزی راه رسیدن به این سوخت پیشرفته است.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران کاری جز تحقیق و توسعه برای سوخت راکتور تهران انجام نداده است.

وی اظهار داشت: بهتر است اروپا و آمریکا به تعهداتشان در برجام بازگردند تا جمهوری اسلامی ایران هم به تعهداتش عمل کند.

راهزنی دریایی در دولت بایدن هم رخ داده است

خطیب‌زاده در واکنش به سوالی مبنی بر فروش نفت ایران از سوی آمریکا به دلیل توقیف نفتکش‌های ایرانی، گفت: آن نفت فروخته شده بود و آمریکا نفت کشور دیگری را گرفته بود.

وی تاکید کرد: به هر صورت، این راهزنی آمریکا در آب‌های بین‌المللی است که برای این کشور مایه شرمساری است.

وی تصریح کرد: آنچه در مورد یک نفتکش دیگر گفته می‌شود، برای دولت ایران نیست بلکه برای بخش خصوصی است که البته این هم راهزنی محسوب می‌شود.

خطیب‌زاده بیان کرد: متاسفانه این بار این اتفاق در دولت بایدن رخ داده است در حالی که قرار بود آنان مسیر غلط گذشته را جبران کنند.

وی اظهار داشت: باید راهی اندیشید تا هر کسی به هر دلیلی نتواند راهزنی دریایی انجام دهد و مجامع بین المللی هم باید این موضوع را پیگیری کنند.

در آتش سوزی مرز افغانستان، خسارت انسانی برای اتباع ایرانی نداشتیم

خطیب‌زاده درباره خسارت وارد شده به کشورمان در پی آتش سوزی در مرزهای ایران و افغانستان، تصریح کرد: اتفاق روزهای گذشته در افغانستان به گونه‌ای بوده که در ایران رخ داده است و فوراً با دستور رئیس‌جمهور تصمیم گرفته شد تا مرزهای ایران باز شود که اگر این کار انجام نمی‌شد، شاهد خسارت‌های چند برابری بودیم.

وی ادامه داد: کمک‌ها به سرعت به این منطقه ارسال شد و گزارشی مبنی بر خسارت انسانی اتباع ایرانی نداریم و خوشحالیم که با همکاری دوستان افغانی این آتش سوزی با کمترین خسارت مهار شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به سوالی مبنی بر لغو روادید میان ایران و عراق، گفت: بعد از سفر نخست‌وزیر عراق به ایران توافقی صورت گرفت که بر اساس آن روادید رایگان شود که تا امروز انجام شده است و البته موضوع حذف روادید از موضوعاتی است که در مذاکرات میان دو طرف مطرح است.

وی درباره وضعیت کارکنان شرکت رنو در فرانسه، گفت: موضوع در دست پیگیری است و سفارت ما در این باره فعال است.

خطیب‌زاده با بیان اینکه سیاست‌های آمریکا شکست خورده است، اظهار داشت: این سیاست‌ها نمی‌تواند به این صورت ادامه یابد و خودشان می‌دانند اگر هرچه زودتر تحریم‌ها را بردارند، مسیر آینده بهتر خواهد بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره تبادل زندانیان بین ایران و عراق، تصریح کرد: ما همواره تلاش کردیم تا شرایط آزادی ایرانیان در تمامی کشورهای دنیا را فراهم کنیم و تا جایی که ممکن است آنان را به ایران منتقل کنیم تا دوران محکومیت خود را سپری کنند.